kanelbullar.se

Baka Kanelbullar

Kanelbullar förekommer i många olika former och varje husmor har sitt eget favoritrecept. Det som är gemensamt för alla kanelbullar är en luftig bulle med god kanelsmaken

Grundreceptet brukar bestå av jäst, mjölk, socker, salt, smör och vetemjöl. Sedan fylls bullen med olika fyllningar. Många föredrar den klassiska kanelbullen med en fyllning av smör, strösocker och kanel, medan andra vågar sig på mer originella smaker. Vad sägs till exempel om en bulle med nutellafyllning eller kanske pistagenötter och mandelmassa? De olika fyllningarna är oändliga och det är bara din egen fantasi som stoppar dig.

Bulldegen ska knådas noga och här underlättas jobbet om du har en maskin som hjälper dig. En bulldeg ska oftast jäsa två gånger, en gång direkt när degen har knådats ihop första gången och sedan en andra gång på plåten när bullen har fyllts med smaksättningen.

Den klassiska kanelsnäckan bakas lättast genom att kavla ut degen till en rektangulär platta. En cm tjock brukar vara lagom. Sedan smetas fyllningen ut på degplattan och rullas ihop till en rulle. Därefter skärs rullen i ca 2 cm tjocka skivor och läggs i bullformar eller på ett bakplåtspapper.

För att göra kanelsnurror rullar du inte ihop degen till en rulle utan istället viker du degen dubbel när du har fyllt den med fyllningen. Skär sedan plattan i remsor och håll i vardera ände medan du snurrar åt olika håll. Fäst ihop snurran och lägg den i en bullform med fästet nedåt.

Den kan också läggas på bakplåtspapper på en plåt men se i så fall till att du har avstånd mellan snurrorna då de växer både under jäsning och gräddning.

Västgötabullar formar du genom att vika en rektangeln i tre delar på längden med fyllningen i. Lägg skarven nedåt mot bakbordet. Skär 3 cm breda bitar och skär ett snitt i mitten av varje bit. Dra igenom degen genom hålet.

Birgittabullar skär du som kanelsnäckorna fast lite tjockare. Skär ett snitt mitt i biten och vik ut så att det blir som två blad som sitter ihop.

När du har valt form och smak så ska bullarna ges en andra jäsning på plåten innan de penslas med ägg eller mjölk. Garnering kan vara pärlsocker, hackade nötter eller skivad mandel.

Små bullar gräddas i mitten av ugnen 225°C i 8-10 minuter. Större bröd gräddas på lägre temperatur men får vara inne längre.

Efter gräddningen får de vila på ett kallt ugnsgaller och vissa bullar penslas även efteråt med smör eller en sockerblandning.