kanelbullar.se

Goda Kanelbullar recept

Det här receptet ger dig en klassisk kanelbulle med mycket smak. Receptet ger ungefär 40 bullar.

 

goda kanelbullar

Detta recept ger dig goda bullar som smakar lika gott som de ser ut. Bild av: Mike Bohle

Ingredienser:

  • 150 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50g jäst (1 pkt)
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 150 g rumstempererat smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 4 msk kanel

Pensling:

  • ägg
  • pärlsocker

Så här bakar du våra goda kanelbullar:

1. Värm mjölken i en kastrull på spisen till 37°C. Har du ingen termometer kan du känna med fingret så det håller kroppstemperatur. Se till röra runt ordentligt i mjölken och känn långt ner i kastrullen. Mjölken är ju varmare längre ner mot botten av kastrullen. Ha hellre för kall vätska än för varm. För hög temperatur dödar jästen, vilket i sin tur gör att bullarna inte jäser som de ska.

2. Smula ner jästen med fingrarna i en stor skål som ska rymma hela degen när den sedan är färdigjäst.

3. Blanda mjölken med jästen i skålen och rör om tills jästen har löst sig helt i mjölken.

4. Dela smöret/margarinet i bitar och blanda i det tillsammans med socker och salt.

5. Ha i det mesta av mjölet men spara ungefär en halv deciliter till utbakningen.

6. Knåda degen ordentligt tills den känns smidig. Minst 10 minuter om du gör det för hand. Använder du dig av en maskin räcker det med 5 minuter.

7. Täck över skålen med plast eller en bakhandduk och låt degen jäsa i 30 minuter.

8. Medan degen jäser kan du passa på att blanda ihop fyllningen till bullarna

9. När degen är färdigjäst mjölar du in bakbordet och dela degen i fyra lika stora delar.

10. Kavla ut delarna till rektangulära, platta kakor.

11. Bred ut fyllningen på degen och rulla ihop dem.

12. Dela rullen i lika stora delar. En rulle ger ca 10 bullar.

13. Lägg de i bullformar på en plåt eller på ett bakplåtspapper. Lägger du dem på bakplåtspapper så se till att det finns ett mellanrum mellan bullarna då de växer under jäsning och gräddning.

14. Låt bullarna jäsa på plåten under bakhandduk i 40 minuter.

15. Värm ugnen till 225 °C.

16. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

17. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.

18. Låt svalna på galler under en bakhandduk.