kanelbullar.se

Sockerfria kanelbullar recept

sockerfria kanelbullar

Det här receptet på sockerfria bullar innehåller dadlar som står för sötman. Vill du ha sötare bullar kan du tillsätta fler av dem. De här bullarna går snabbt att baka då de inte innehåller någon jäst bara bakpulver så de behöver ingen jästid. Bullarna smakar bäst om de äts upp direkt eller fryses in och tas fram vid behov.

Ingredienser:

  • 4 st skalade och urkärnade dadlar (stora och färska)
  • 8 st ägg
  • 2 dl standardmjölk eller grädde
  • 1 dl mandelmjöl
  • 3 dl kokosmjöl
  • 4 krm vaniljpulver
  • 4 tsk bakpulver
  • 5 msk fiberhusk

Du kan även ha russin i degen om du vill ha en sötare bulle utan att använda socker.  Russin innehåller dock mycket druvsocker och gör bullen mindre lämplig för diaetiker och de som vill gå ner i vikt.

Fyllningen:

  • 200g rumstempererat smör
  • 4 msk kanel
  • 1 msk vaniljpulver
  • 4 msk mandelmjöl

Utbakning:

  • Rapsolja
  • Bakplåtspapper
  • Bullformar

Pensling:

  • ägg
  • hackad mandel/nötter

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

3. Mixa ägg och dadlar till en jämn smet. Vispa sedan med elvisp för att få det poröst och fluffigt.

4. Rör ner de torra ingredienserna.

5. Sist häller du i mjölken/grädden och rör om.

6. Låt smeten stå och svälla i 10-15 minuter. Eftersom det inte är någon jäst i degen så är det bakpulvret som får smeten att svälla.

7. Blanda ihop fyllningen.

8. Pensla två bakplåtspapper med rapsolja och lägg smeten på det ena pappret.

9. Lägg över det andra bakplåtspappret och tryck med händerna för att fördela smeten över hela pappret. Kavla lite men se till att degen inte blir för tunn.

10. Ta bort det översta pappret och bred ut fyllningen på degen.

11. Ta hjälp av bakplåtspappret och rulla ihop degen till en rulle. Skär degen i 24 lika stora delar och lägg dem i bullformar på en plåt.

12. Låt bullarna vila 10 minuter på plåten innan du penslar dem med ägg och strör över nötterna.

13. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.