kanelbullar.se

Vaniljbullar recept

vaniljorkide

Äkta Vanilj kommer från vaniljorkidéen. En snabbväxande orkide som får långa fröskidor som man torkar och fermenterar för att framställa den vanilj du använder i dina vaniljbullar.

Har du tröttnat på kanelbullar kan du variera dig genom att baka dessa goda vaniljbullar. Du kan fortfarande ha lite kanel eller kardemumma i degen om du inte vill överge den smaken helt.

Ingredienser:

  • 150g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst (1pkt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 17 dl vetemjöl (spara ungefär 2 dl till utbakningen)

Fyllning:

  • 100g rumstempererat smör
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk vaniljsocker

Pensling:

  • ägg
  • pärlsocker

Så här bakar du vaniljbullar:

1. Smält smöret i en kastrull på spisen och tillsätt sedan mjölken. Värm till 37°C (fingervarmt).

2. Ta fram en stor degbunke som du smular ner jästen i.

3. Lös upp jästen med en dl av den fingervarma mjölken.

4. Tillsätt resten av mjölken och blanda även i salt och socker.

Äkta vanilj i dina bullar

Dina bullar blir godare om du använder färsk vanilj istället för vaniljsocker. Färsk vanilj är dock  dyrare. Färsk vanilj är därför bäst när du vill lyxa till det.

5. Blanda i mjölet och arbeta degen tills den känns fast och smidig. Den får inte vara för torr och känns den för kladdig får du ha i lite till mjöl.

6. Täck över skålen med en bakhandduk eller plast och låt den jäsa i 40 minuter.

7. Blanda ihop fyllningen.

8. Mjöla in bakbordet och stjälp upp degen.

9. Knåda degen och dela den sedan i två delar.

10. Varje del kavlas ut till en rektangel som mäter ungefär 40*25 cm.

11. Bred ut fyllningen på degen.

12. Rulla ihop degplattorna till två rullar.

13. Dela varje rulle i 12 delar och lägg de i bullformar på en plåt.

14. Låt de jäsa under en bakhandduk i en halvtimme.

15. Sätt ugnen på 250°C.

16. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

17. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 10 minuter och låt de sedan svalna på ett galler.