kanelbullar.se

Kardemummabullar recept

För att få saftiga kardemummabullar är det viktigt att blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen till en röra. För strör du på kryddorna direkt på bulldegen blir det mycket torrare bullar.

Ingredienser:

  • 1 pkt jäst (50g)
  • 3 dl mjölk
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 150g rumstempererat smör
  • 1 ägg
  • 12 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 200g rumstempererat smör
  • 1dl strösocker
  • 1msk kanel
  • 1msk malen kardemumma

Pensling:

  • Ägg
  • Ljus sirap
  • Vatten
  • 0,5 msk kardemummakärnor
  • 1/2 dl strösocker

Gör så här:

1. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Blanda i saltet, det hjälper till att mortla kärnorna lättare.

2. Värm mjölken och kardemumman i en kastrull på spisen till 37°C (fingervarmt).

3. Ta fram en degbunke och smula ner jästen i den med fingrarna.

4. Lös upp jästen med lite av mjölken och häll sen på allt.

5. Blanda i strösocker, smöret och ägget.

6. Tillsätt mjölet, lite i taget tills degen släpper kanterna på degbunken.

7. Knåda degen smidig och åt den jäsa i bunken i en timme. Täck över med en bakhandduk.

8. Banda ihop fyllningen.

9. Mjöla bakbordet och knåda degen.

10. Dela degen i två delar och kavla ut dem till två rektangulära plattor, ca 1 cm tjocka.

11. Bred ut fyllningen på degplattorna.

12. Rulla ihop degen till två rullar och dela varje rulle i 10 lika stora bitar.

13. Lägg bullarna på en plåt på ett bakplåtspapper eller i bullformar.

14. Sätt ugnen på 200°C.

15. Låt bullarna jäsa på plåten under en bakduk i 45 minuter.

16. Vispa upp ägget och pensla bullarna med det.

17. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 10 minuter.

18. Lägg bullarna på ett kallt ugnsgaller och pensla dem med sirap utblandad med lite vatten. Strö över malen kardemumma blandat med socker.