kanelbullar.se

Kanelbullar med mandelmassa recept

De här söta bullarna innehåller mandelmassa och penslas med sockerlag efter gräddningen.

Ingredienser:

  • 20 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 50 g jäst
  • 2 tsk stött kardemumma

Fyllning:

  • 200g smör eller margarin
  • 1,5 dl socker
  • 3 dl riven mandelmassa
  • 4 msk kanel

Sockerlag:

  • 2 dl socker
  • 1 dl vatten

Gör så här:

1. Värm mjölken fingervarm (37°C) i en kastrull på spisen.

2. Smula ner jästen med fingrarna i en stor degbunke och häll på lite av mjölken.

3. Lös upp jästen och häll sedan på resten av mjölken.

4. Tillsätt mjölet och sockret och blanda ordentligt.

5. Skär smöret i små bitar och knåda in det tillsammans med kardemumman i degen.

6. Knåda degen ordentligt under tio minuter och låt sedan degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

7. Blanda ihop fyllningen.

8. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda ner den något.

9. Dela degen i två delar och kavla ut de till 1 cm tjocka, rektangulära plattor.

10. Bred ut fyllningen över plattorna och rulla ihop till två rullar.

11. Skär rullen i 2,5 cm tjocka bitar och lägg i bullformar på en plåt.

12. Täck över bullar med en bakduk och låta de jäsa på plåten i en halvtimme.

13. Grädda bullarna i ugnen på 225°C i 8-10 minuter.

14. Blanda socker och vatten i en kastrull och låt koka upp så sockret löser sig.

15. Pensla bullarna direkt när de kommer ut ur ugnen med sockerlagen.

16. Låt svalna på ett galler.