kanelbullar.se

Kanelbullens dag

kanelbullensdag i kalendern

Kanelbullensdag firars den 4 oktober varje år. 2016 firar dagen sitt 15 års jubileum.

År 1999 började vi i Sverige att fira kanelbullens dag. 4 oktober är den officiella Kanelbullens dag. Just den dagen valdes så att inte firandet skulle krocka med någon annan högtidsdag. Det har blivit en tradition för svenskar både för de som bor i Sverige och de som är bosatta utomlands.

Det var Kaeth Gardestedts förtjänst att dagen kom till. Hon var projektansvarig på Hembakningsrådet och kom med idén när de firade sitt 40-års jubileum. De ville uppmärksamma vårt fina bakverk samt öka produktionen av socker, jäst och vetemjöl.

Redan på 1500-talet kom kryddan kanel till Sverige men det tog ända fram till 1900-talet innan kanelbullen tog sin form. Kanelbullar bakas över nästan hela världen men då ser den lite annorlunda ut. I Tyskland exempelvis har man russin i degen och bullen kan täckas med choklad eller glasyr. Den svenska kanelbullen är enkel i sin utformning men det har inte hindrat den att ta sig in i svenska folkets hjärtan.

Varje år anordnar Hembakningsrådet en designtävling i samband med Kanelbullens dag. Vinnaren presenteras på deras hemsida med bild på vinnarbullen. Tävlingen är varje år sponsrad av en lång rad olika stora aktiebolag verksamma inom bakindustrin. Detta är till stor del samma bolag som sponsrar mycket av hembakningsrådets verksamhet.

Om du vill veta mer om kanelbullens dag så rekommenderar vi att du besöker dagens officiella hemsida.